Cum prin cunoașterea trecutului poți salva prezentul.

Biserica Sf. Martin

Biserica Sf. Martin

Cu toții știm că Biserica Neagră este definitorie pentru Brașov. La fel ca muntele ce străjuiește orașul, pare că dăinuie în Brașov de la începuturile sale. Cu toate acestea, marea biserică Neagră de la poalele Tâmpei nu este cea mai veche ”amintire” a orașului săsesc. Importanța Bisericii Negre rămâne neștirbită în viața locuitorilor sași care s-au organizat în jurul ei. Istoria spune că sașii au ajuns să își construiască orașul la Poalele Tâmpei, lângă biserica Neagră, după ce au migrat încet încet dinspre zona Bartolomeu și Dealul Sprenghi, în urma repetatelor atacuri ale tătarilor din secolul al XIII-lea. Probabil că existența Cetății Brașovia pe vârful Muntelui Tâmpa și comunitatea de români din apropiere (cartierul Schei de astăzi) i-a făcut să păstreze distanța și să închege o comunitate distinctă, încă de când au fost aduși pe aceste meleaguri de către regii maghiari în secolele XI-XII. Nu putem ști sigur.

Ce știm sigur este că atunci când s-au retras la adăpostul Tâmpei au construit și o vamă, la gâtuirea drumului spre Tâmpa. Astăzi intersecția străzilor Lungă cu de Mijloc, pe vremuri prima poartă de intrare și ieșire din Corona – orașul sașilor transilvăneni din Țara Bârsei. În vârful dealului Martin, ce se întinde cumva ca o prelungire a dealului vecin al Cetățuii, se construia încă de la începutul secolului al XIII-lea o capelă și mai apoi o biserică.

Exteriorul bisericii Sf. Martin din Brașov

Biserică fortificată, Sf. Martin, este ceva mai veche decât Biserica Neagră

Se crede că zidirea bisericii a început în anul 1235. În anul 1395 regele Sigismund a comandat o slujbă aici, pe una dintre uși este înscris anul 1522, iar pe clopotul bisericii „Magister Andreas de brash, anno 1521”. După unii istorici primii proprietari ai mănăstirii au fost călugării franciscani, care au fost alungați pe măsura pătrunderii luteranismului. În presupusa clădire a mănăstirii, în casa parohială de acum se pare că a fost prima locație a primăriei orașului, locul unde în 1395 s-a semnat tratatul de alianță între Mircea cel Bătrân și Sigismund de Luxemburg. Înfățișarea actuală a bisericii datează din 1792 când suprafața a fost dublată. Din acea vreme datează și decorațiunile interioare.

Biserica aparține de Biserica Evanghelică C.A. din Brașov (Honterusgemeinde), slujbă se ține odată pe lună, în prima duminică, în limba română. (Sursa citatului in italics: wikipedia)

Dacă Biserica Neagră reprezintă vatra unui oraș, leagănul existenței sașilor din Țara Bârsei și mai ales din orașul Corona – Brașovul vechi așa cum ne place nouă astăzi să spunem- Biserica Sf. Martin a reprezentat poarta de intrare în oraș. S-a transformat din centrul administrativ și vamal, în poartă reală, cu atribuii de vamă și apoi a rămas cu timpul în afara orașului.  Între timp a fost construită Cetățuia de pe Strajă în imediata ei vecinătate. S-a sfărâmat cetatea Brașovia de pe Tâmpa, bucată cu bucată și s-au construit zidurile cetății Corona, s-au făcut porți de intrare în cetate, iar mica bisericuță de pe deal a rămas la locul ei, pe micul promontoriu. Forfota de la poale, neguțătorii, armatele și tot ce a furnicărit pe la poalele dealului nu au stingherit-o în niciun fel. Oamenii însă au îngrijit-o și au consolidat-o constant. Aspectul ei de astăzi datează de prin 1800; se spune că este aproape dublă ca dimensiune față de secolul al XIV-lea. Oamenii… Sașii și comunitatea săsească au demarat în 2008 cele mai ample lucrări de restaurare, renovare și reabilitare a lăcașului.

Chiar dacă în afara cetății biserica a fost activă în viața sașilor, fiind folosită pentru slujbe și adunări, în zilele noastre doar la sărbători importante mai este folosită. Am avut privilegiul să o vizităm de curând și pot să spun că este una dintre cele mai bine restaurate biserici fortificate pe care le-am văzut (ca ghid munca m-a dus să le văd aproape pe toate). Sper ca pozele să vă arate o parte din frumusețea și liniștea acestui loc. Totodată se simte peste tot dăruirea cu care e îngrijită, dragostea acestor oameni pentru istorie și pentru valorile care i-au condus în viață ca o comunitate puternică și recunoscută peste secole în întreaga Europă.

În urma cercetărilor arheologice (sursa: Biserica Evanghelică „Sfântul Martin” Braşov, Daniela Marcu Istrate)

  • Sec. XIV: construirea primei biserici de dimensiuni mici, o navă dreptunghiulară și o absidă probabil semicirculară
  • „Capela Bea Martini in monte Brassoviensi seu Corona exstructa”: prima atestare documentară: în anul 1395 regele Sigismund de Luxemburg a făcut, cu ocazia șederii sale la Brașov, o danie anuală de 40 de guldeni pentru slujbe în capela cu hramul „Sf. Martin”
  • 1427: capela “Sf. Martin” este menționată ca fiind în construcție
  • 1521: inscripție pe unul dintre clopote „Magister Andreas de brash, anno 1521”
  • 1529: sunt menționate lucrări de refacere din inițiativa lui Lucas Hirscher, judele primar al Brașovului. Cel mai probabil se referă la construirea unor încăperi pe partea sudică a bisericii, eventual la reparații curente
  • 1559: inscripție pe portalul sudic
  • 1764: deasupra frontonului vestic al bisericii s-a construit un turn scund, în care au fost amplasate clopotele și un ceas.
  • 1795-1796: biserica a căpătat forma actuală, fiind prelungită spre est, după un proiect al arhitectului Carl Steiback

 

La final vă invităm să vă mai bucurați de câteva poze cu mecanismul ceasului din Turn. Ceas care este reglat anual, sau atunci când este nevoie, de un meșter veteran al Brașovului.

Pentru cei care vă simțiți inspirați și dornici de a cunoaște mai multe lucruri, povestite… cu cuvintele noastre, cercetate și documentate în cărți și monografii, vă invităm să explorați și tururile audio pe care le-am creat în anul de grație 2020 sau să ne vânați pentru tururi pietonale prin Brașovul nostru drag.

TURURI AUDIO însoțite de hartă și GPS – https://mandala-journeys.ro/excursii/descopera-brasovul/

TURURI PIETONALE GHIDATE de către noi – https://mandala-journeys.ro/excursii-category/destinatii/romania/basov-si-imprejurimile/ 

 

Autor: Tudor Georgescu

 bazat pe 0 de recenzii
Scrie o recenzie
1
2
3
4
5
Trimite
     
anulare

Scrie o recenzie

Copyright 2020 MANDALA JOURNEYS | By InMotion Media.
Mandala Journeys